Bulimiya Nervoza Nedir Bulimiya Nervoza Belirtileri

Yunanca bous (öküz) ve limos (açlık) kelimelerinden türetilen bulimiya nervoza, insanın bir öküzü yiyebileceği derecede açlık hissetmesi olarak tanımlanmıştır. Bulimiya nervoza hastası, tıkanırcasına yeme davranışlarından sonra yediklerini kusma ile çıkarma ya da aşırı egzersiz yaparak alınan kaloriyi yakma amaçlanır.

Bulimiya Nervoza Belirtileri

Bulimiya nervoza hastalarının kiloları normal düzeyde ya da normalin bir tık üzerindedir. Anoreksiya nervozanın alt türü olan, tıkanırcasına yeme çıkarma rahatsızlığından kilo ve vücut görünümüyle ayrılır bulimik hastalar. Anoreksiya nervozada bir deri bir kemik kalma durumu vardır. Bulimiya nervoza hastaları sağlıklı sayılabilecek kiloda bulunurlar.

Anoreksiya nervozada olduğu gibi bulimiya nervozada da şişmanlama korkusu vardır. Ancak bulimiyanın gelişimi anoreksiya nervozadan biraz farklı bir öykü izler. Bu farkı anlamak için Anoreksiya Nervoza yazımı okuyabilirsiniz.

Bulimiya hastaları, öncelikle şişmanlama korkusuyla yiyeceklerini azaltma, kalorilerini düşürme, daha küçük tabaklardan yemek yeme gibi diyet yapma davranışlarına bürünürler. Bu davranış bir süre devam ettikten sonra bulimiya nervoza hastası sanki önceden yiyebilecekken yemediği, kısıtladığı tüm yiyeceklerin peşine düşer gibi bir hal alır. “Geçen hafta yarım tabak yemiştim aslında hakkım olan bir tabaktı bugün bir buçuk tabak yemeliyim” gibi bir düşünce hakim olmuş gibidir. İçinde bulunduğu açlık seviyesinin çok üstünde yemek yeme davranışları başlar. Önceden sağlıklı beslenmek için ya da kilo alma endişesine kapılmamak için yemeğini kısıtlayan kişi gitmiş, yerine zamanında kısıtladıklarının da fazlasını yiyecek insan gelmiştir. Karşı konulamaz yeme isteğiyle kişi kendini McDonalds’lara Nusret’e Dominos Pizza’ya KFC’ye atar. Evde bulunduğunda yemeksepeti’nden sipariş verir hale gelmiştir. Evde salatayla, düşük kaloriyle beslenen insan gitmiş öğünlerini fast food ile tamamlayan insan gelmiştir.

Bulimiya nervoza hastalarının rahatsızlık duyduğu bir konu da yüksek yemek faturalarıdır. Başkalarının yemeklerini çalmaya kadar giden davranışlar görülmüştür. Bulimiya nervoza hastası ile anoreksiya nervoza hastalarının ayrıldığı bir nokta da, anoreksiya nervozalar bir deri bir kemik kaldıklarını kabullenmezler, zayıf olduklarını inkar ederlerken, bulimiya nervoza hastaları durumlarının farkındadırlar ve bundan utanç duyarlar. İradelerinin zayıflığına yönelik öz güven eksikliği ve yetersizlik duygularına kapılırlar.

Bulimiya Nervoza Türleri

Bulimiya nervoza çıkarma olan tip ve çıkarma olmayan tip olarak ikiye ayrılır. Hasta aşırı yemek yedikten sonra kendisini kusturuyor, müshil kullanıyorsa bu çıkarma olan tiptir ve çoğunlukla çıkarma olan tip görülür. Çıkarma olmayan tip ise yediklerini aşırı spor yaparak yakmaya çalışır. Çıkarma olan tipte sorun daha fazladır çünkü hasta çevresine karşı daha büyük bir utanç duygusu hisseder. Kendini kusturma davranışlarını yakınındaki insanlardan gizlemeye çalışır. Aslında tamamen yediklerini çıkarma davranışını söndürmek ister ancak bunu başaramaz ve yediklerini çıkarma rahatsızlığı devam eder.

Amerika Psikiyatri Derneği Ruh Hastalıkları Tanı ve Teşhis Kitabına göre bulimiya nervoza belirtileri olarak aşağıdaki 3 durumunda yaşanması gerekir. Bulimiya nervoza olduğumuzu nasıl anlarız;

  1. Kişinin kendini durduramadan, normalde yiyebileceği yemekten çok daha fazla yemeği çok daha kısa sürede yiyebilmesi ve bu davranışına engel olamaması.
  2.  Tıkanırcasına yemenin etkilerinden kurtulmak için sağlıksız çabalara girişme, kendini kusturma, müshil kullanma ya da kendini hırpalarcasına spor yapma.
  3. Kilo ve dış görünüme yönelik aşırı hassasiyet yaşama.