Anoreksiya Nervoza Nedir Anoreksiya Nervoza Belirtileri

Anoreksiya nervoza nedir dendiğinde ilk zamanlarda “yaşanılan tedirginliğe bağlı gelişen iştahsızlık” şeklinde yapılmıştı. Ancak ilerleyen yıllarda yapılan araştırmalarla kilo almaya yönelik korkular ve vücut ağırlığını korumanın reddedilmesi şeklinde gelişen bir rahatsızlık olduğu anlaşıldı. Anoreksiya nervoza bir diyet değil, yaşamı tehlikeye atabilecek derecede yemekten kaçma ve zayıflama davranışıydı.

İlk anoreksiya nervoza hastalığına 19. yüzyılda rastlanıldı. 14 yaşlarında bir kızın, herhangi bir neden olmaksızın yemeklere karşı isteksizlik yaşaması, bir bardak içecek haricinde herhangi bir şey midesine almayı reddetmesi bilinen ilk vakalardandı. Anoreksiya nervoza hastaları, vücut ağırlıkları ile ilgili bir sorunları olmadığını düşünseler de bir deri bir kemik kalmışlardır ve bu zayıflıklarını gizlemek için vücutlarını şişkin gösterecek giysiler giymeye çalışırlar.

Anoreksiya nervoza belirtileri arasında uzun süre kadınlarda adet görülmemesi kabul edilirdi. Ancak bu belirti erkekleri kapsamadığından bazı bilim çevrelerince reddedildi. Ayrıca adet görememe, hormon bozuklukların, hipodermi ya da düşük tansiyonun belirtisi olabileceği ve anoreksiya nervoza tanısı koymada yanıltıcı sebepleri olabilirdi.

Anoreksiya Nervoza Türleri

Anoreksiya nervoza hastalığının iki alt türü vardır. Bunlar, kısıtlayıcı olanlar ve tıkanırcasına yemek yedikten sonra yediklerini çıkaranlardır. Bu iki alt tip arasındaki farklılık, kilo alma korkularının yaşamlarına nasıl yansıdığıdır. Kısıtlayıcı tip, yemek miktarını olabildiğince azaltır, kalori takıntılı bir şekilde yaşar, aldığı her nesnenin ne kadar kalori getireceğini hesaplar. Yemek masasındayken oldukça yavaş yemek yerler ve lokmaları olabildiğince küçük alırlar. Tıkanırcasına yedikten sonra çıkaran anoreksiya nervoza tipi ise, insanların yiyebileceği miktardan çok daha fazla yemeği çok daha kısa sürede yiyerek pişmanlık duyarlar ve yediklerini vücutlarından atma peşine düşerler. Kendini kusturma, müshil ilacı gibi bağırsak açıcılar başvurulan en çok çıkarma yöntemleridir. Aşırı şekilde yedikten sonra çıkarmaya çalışan tipin diğer yöntemleri ise aşırı şekilde egzersiz yapmadır. Aldıkları kalorinin pişmanlığı ile kendilerini spora verirler.

Kimler Anoreksiya Nervoza Hastalığına Yatkındır

Bazı mesleklerin anoreksiya nervoza hastalığına insanları yaklaştırdığı düşünülmektedir. Toplum önünde icra edilen ya da güzel bir fiziksel görünümü temel alan mesleklerde kilo alma korkusu, fiziksel görünüm endişesi daha yüksektir ve bu insanların anoreksiya nervoza hastalığına yakalanma ihtimalleri de artmaktadır. Bu meslek grupları mankenler, şarkıcılar, jimnastikçiler, balerinler ve spikerler olabilir.

Anoreksiya Nervoza Nedenleri

Anoreksiya nervozaya nedenleri arasında popüler kültür de vardır. Toplum tarafından koyulan kriterler, televizyon ve sosyal medya aracılığı ile aşılanan standartlaştırmalar insanlarda “şöyle olmalıyım, böyle olmalıyım, yoksa benle dalga geçerler” gibi bir düşünce oluşturmaktadır. Bazı ortamlara girebilmenin, bazı kıyafetleri giyebilmenin, bazı yaşantıları edinebilmenin ölçütü olarak belli vücut kriterleri reklamlarda, sosyal medyada bolca dile getirilen ve insanları baskısı altına alan bir hal almıştır.

Anoreksiya Nervoza Tanısı Nasıl Konur

Anoreksiya nervoza belirtileri ya da anoreksiya nervoza olduğumuzu nasıl anlarız sorusuna cevap olarak Amerikan Psikiyatri Derneği’nin koyduğu ölçütler şunlardır;

1. Kişinin yaşına ve boyuna uygun vucüt ağırlığını reddetmesi.
2. Düşük kiloya sahip olunmasına rağmen yaşanan kilo alma korkusu.
3. Beden görünümüne yönelik çarpık inanç ve algılamalar.
4. Art arda en az 3 defa adet görmeme.