Oyuncaklar ve Biberonlardaki Kimyasallar Otizm Sebebi

Otizm yüzyıl öncesine kadar bilinen bir hastalık değildi. Yaklaşık 50 yıl kadar önce 1500 kişide bir görünmeye başlanan bu hastalık günümüzde 86 kişi bir görünür hale geldi. Otizmin sebepleri arasında kimyasal ürünler ile temas kabul edilen bilimsel bir gerçektir Ülkemizde şimdilik yüz kişide bir görünen bir rahatsızlık olan otizme,  endüstri ve sanayi gelişimi  ile birlikte yaygınlığını  arttıran başka rahatsızlıklarda eşlik etti. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlükleri, cinsel bozukluklar, zeka geriliği bunlardan bazıları.

Endüstrinin gelişimi insan hayatına birtakım ürünler getirdi. Bunlar, konserveler,  kozmetik ürünleri, plastik oyuncaklar, biberonlar, ev döşeme malzemeleri, pvc kaplamalar, spreyler ve parfümler ve en tehlikelisi pet şişeler yani içtiğimiz sular. 600 şişe damacana su içmediğinizde bu maddelerin kanser yapıcı riski yoktur gibi bir açıklamayı duymuşsunuzdur.  Bu ürünlerin yapımında kullanılan fitalat ve bisphenol a kimyasallarının insan sağlığına ne derece etki ettiği ise günümüzde farkediliyor. Peki fitalat nedir, bisphenol a nedir?

Polikarbon maddesinin hammaddelerinden olan bisphenol a , cama yakın bir saydamlığı, darbeye karşı direnci yani kırılmasının zor olması ve kaynatılabilir bir yapıya sahip olması nedeniyle genellikle biberonlarda kullanıldı ve kullanılmaya devam ediliyor.

Fitalatlar ise plastik ürünlerin esneklik kazanması için kullanılıyor. Tahmin edileceği gibi en çok oyuncaklarda kullanılan bir kimyasal. Oyuncakların dışında şampuanlar, parfümler, ojeler, rujlar, ev döşeme malzemeleri, duvar kağıtları gibi ürünlerde hem esnekliğin sağlanması hemde kokunun uzun süre kalması için kullanılıyor.

Gelelim fitalatlar ve bisphenol a kimyasallarının insanoğluna zararlarına…

Hamile bir anne adayının bu ürünlere maruz kalması doğacak çocuğunun, zeka geriliği yaşamasına, otizm adayı bir birey olmasına, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu riskine, böbrek, karaciğer ve üreme organlarında bozukluklara, doğacak erkek çocuğun cinsel sapmalar ile doğmasına yol açabileceğini bilmesi gerekir.

Kız çocuklarında bu kimyasallar sahte östrojen oluşturur ve erken erişkinlik problemi yaşatabilir. Östrojen dengesizliği yaşatan bu kimyasallar kız çocuklarının ergenliğe erken girmesine sebep olup bireyde psikolojik sorunlar yaşatır. Bu sorunlar düşük öz güven, içe kapanıklık, depresyon olabilir.

Yapılan bir deneyde uzun süre fitalat ve bisphenol a ile temasta bulunmuş çocukların zeka düzeyleri ile ebeveynlerinin zeka düzeyleri karşılaştırılmış ve çocukların zeka düzeyi ortalamanın altında tespit edilmiştir. Aynı şekilde uzun süre bu kimyasallar ile temas halinde bulunan deneklerde davranış değişikleri de gözlenmiştir.

Evde ne gibi önlemler alınabilir konusuna gelecek olursak, yiyecekleri asla plastik kaplarda bekletmeyin, su içeceğiniz şişeler camdan yada topraktan yada tahtadan yapılmış olabilir. Ev döşeme malzemeleri çocuklar için en tehlikeli alanlardır, yerde sürünen ve ellerini ağzına yüzüne süren çocuklar için alınabilecek en etkili önlem döşeme malzemelerini tahtadan yapılmış malzemelerden almaktır. Duvar kağıtlarının ev içerisinde en fazla fitalat ve bisphenol a içerdiğini unutmayın ve duvar kağıdı alırken kullanılan malzemeyi mutlaka araştırın. Anne adayları özellikle hamilelik dönemlerinde makyaj ürünlerinden olabildiğince uzak kalmalıdır.

Unutmayın, evde kullandığınız malzemeler ile çocuğunuzun geleceğini çalıyor olabilirsiniz.

Otizm nedir, otizm nedenleri nelerdir, otizm belirtileri nelerdir ve  tedavisi var mıdır?

Otizm, çocuklarda üç yaşına kadar kendini gösteren, ömür boyu devam eden bir gelişimsel bozukluktur. Otizmin sebebi,  yaygın görüş olarak  genetik bozulmalar olduğu yöndedir. Bu sebeple kimyasal maddeler otizm oluşumunda en büyük etkenlerden biridir. Otizm tedavisi tam olarak mümkün olmamakla birlikte etkilerini en aza indirme yöntemleri vardır. Bunun için de erken teşhis çok önemlidir.

Otizmin belirtileri arasında, çocuğun göz teması kuramaması, oyuncaklarıyla oynamaması, kendini tekrar eden kelime ya da davranış ritüellerine bürünmesi, dönen cisimlere dikkat kesilmesi vardır. Otizm tedavisinde temel amaç rahatsızlığın etkilerini en aza indirmektir ve tam olarak tedavisi mümkün olmamaktadır.

Otizm nedir, otizm tedavisi ve otizm belirtileri nelerdir daha detaylı yazımı incelemek istiyorsanız
buraya tıklayınız.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedir, dehb belirtileri nelerdir ve dehb tedavisi nasıldır?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri, çocuğun yerinde duramaması, dikkatini bir duruma odaklayamaması, başladığı işleri yarım bırakıp başka bir işe girişmesi ve o işi de bırakıp tekrar başka bir işe ya da oyuna girişmesi, sırada bekleyememesi, sınıfta sırada oturamaması sürekli kalkıp sınıfta dolaşması şeklindedir. Çocuğun yaşı büyüdükçe ortadan kaybolabilirler ancak bazı durumlarda ömür boyu devam etmektedir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu(DEHB), temel öğrenme güçlükleri olan disleksi, diskalkuli ve disgrafi ile birlikte gözlemlenir. Önlemler alınmazsa ilkokulun başlarında başarısızlık duyguları yaşayan çocuk ilerleyen öğrenim hayatında da problemler yaşayacaktır.

DEHB tedavisi için geliştirilen ve çocukların ilgilerini çekeceği bir takım etkinlikler vardır. Bu etkinliklerin bazıları dijital ortamlarda oyun olarak çocuğa sunulur ve çocuk oyun oynarken aslında dikkat geliştirme egzersizleri yapar ve oyuna odaklandığı vakitlerde dürtüselliğini de dizginlemiş olur.